maandag 15 februari 2010

Vrijwilligers Scientology Kerk delen anti-drugs boekjes uit


Zaanstad – Afgelopen maandagmiddag deelden vrijwilligers van “Geen drugs, wel leven” in het winkelcentrum boekjes uit over de gevaren van marihuana. Zij deden dit met het doel om jongeren te wapenen met de feiten over drugs en deelden daarom massaal voorlichtingsboekjes uit; uiteindelijk meer dan 450.

De campagne wordt gevoerd door de internationale “Drug-Free World stichting”, opgericht vanuit de Scientology kerk om nog meer mensen te bereiken met de drugsvrije boodschap. Inmiddels zijn er door de stichting wereldwijd al meer dan 25 miljoen boekjes verspreid.

De actie kreeg veel bijval van de voorbijgangers. Ook in Zaanstad blijkt het probleem namelijk groot te zijn. Volgens een van de voorbijgangers zijn er zelfs jongeren die uit het Trimbos instituut komen waar ze voorlichting hebben gehad en die vervolgens direct doorgaan naar de coffeeshop om daar een joint te kopen. Maar ook de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van de GGD blijkt namelijk dat 7,5% van de mannen uit Zaanstad in de afgelopen maand cannabis heeft gebruikt, wat aanmerkelijk hoger ligt dan het regionaal gemiddelde.

In de Zaanstreek heeft tevens 45% van de jongeren van 18 tot 24 jaar wel eens een joint geprobeerd. Die joint is echter niet zo onschuldig als wel wordt beweerd. Met een THC gehalte die wel 30 keer zo hoog is als in de jaren zeventig, richten joints tegenwoordig enorm veel schade aan. Onderzoek van het Trimbos instituut en de Universiteit van Utrecht laat dan ook zien dat frequent cannabisgebruik een risicofactor is voor spijbelen, geringere schoolmotivatie, verminderde schoolprestaties en schooluitval.

“Alleen maar zeggen dat drugs slecht zijn en dat jongeren ze niet mogen werkt niet. Daarom vinden wij het belangrijk dat je jongeren feitelijke informatie geeft, zodat ze zelf kunnen zien waarom drugs zo schadelijk zijn en de beslissing kunnen nemen om geen drugs te gebruiken. Dat is natuurlijk uiteindelijk het doel van onze campagne,” aldus de woordvoerster over de actie van afgelopen maandag.