vrijdag 6 november 2009

Scientologen bieden de Franse Ambassade rouwkrans aan


Den Haag – Vandaag stond een groep leden van de Scientology Kerk voor de Franse ambassade om een rouwkrans met daarop R.I.P. Religieuze vrijheid aan te bieden. Aanleiding van de actie is het recente showproces tegen Scientology in Frankrijk, waarin de rechten van Scientologen met voeten getreden werden. De ambassade wilde de rouwkrans echter niet aannemen.

Een vertegenwoordiging van de groep Scientologen werd wel ontvangen op de ambassade. Zij overhandigden het U.S. State Departement rapport van 29 oktober 2009 over Frankrijk waarin staat: “Discriminatie tegen Jehova Getuigen, Scientologen en andere groepen... blijft zorgwekkend.” Zij lieten de ambassade ook zien dat de aanklager in 2006 al had aangeraden om de zaak te seponeren omdat er geen bewijs was en dat in plaats van dit advies op te volgen het hof is gezwicht voor anti-religieuze extremisten in de overheid.

Dit is niet de eerste keer dat Frankrijk op de vingers wordt getikt voor de behandeling van bepaalde religies. Religieuze vrijheid in Frankrijk blijft controversieel en het land is hiervoor dan ook herhaaldelijk veroordeeld door internationale mensenrechten organisaties.

“Daar komt nog bij dat de Franse Orde van Apothekers onderdeel uitmaakte van de aanklagende partij. Frankrijk is overspoeld met psychotrope medicatie en is een van de landen met de meeste psychiaters per hoofd van de bevolking. De Scientology kerk is een van de laatste organisaties die nog niet monddood is gemaakt en nog steeds onderzoek doet naar misstanden en belangenverstrengeling in de psychiatrie. Daar zijn de gevestigde belangen natuurlijk niet blij mee. Onze kerk staat voor totale vrijheid en daarom zullen wij hiertegen blijven terugvechten,” aldus een woordvoerster van de kerk.

Ondanks de discriminerende activiteiten groeit de Scientology Kerk gestadig verder. Afgelopen weekend opende een nieuwe kerk in Washington zijn deuren en de week ervoor woonde 6000 Italianen de opening bij van de Scientology Kerk Rome. Naast het leveren van religieuze diensten, vormen deze kerken ook het centrum van activiteiten voor de maatschappij op het gebied van mensenrechten en de strijd tegen drugs.