maandag 16 november 2009

Manifestatie voor een betere samenleving


Amsterdam – Ter ere van de veertiende verjaardag van de dag van de tolerantie, stonden verscheidene jongeren en kinderen op het Spuiplein maandagmiddag 16 november om handtekeningen op te halen en boekjes uit te delen voor de implementatie van de mensenrechten. Deze zijn in 1948 door de VN aangenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De actie was georganiseerd door Jongeren voor Mensenrechten Nederland, opgericht vanuit de Scientology Kerk Amsterdam.

Het lijkt soms in Nederland wel goed te zitten met de mensenrechten en toleratie. Toch heeft de gemeenteraad van Amsterdam in 2007 al een motie aangenomen vanwege “zorgen over de vanzelfsprekendheid waarmee de mensenrechten in Nederland en Amsterdam worden aanvaard.” De voorbijgangers zetten dan ook graag hun handtekening onder de petitie.


De grondlegger van Scientology, L. Ron Hubbard zei ooit, “Maak van mensenrechten een feit, geen idealistische droom.” En dat is precies wat de jongeren willen bereiken met hun actie door dicht bij huis te beginnen.

Dat het hard nodig is om meer aandacht te besteden aan de mensenrechten blijkt wel uit een uitspraak van Nicola Duckworth, hoofd van het Europa- en Azie-programma van Amnesty International. “In het Europa van na de Berlijnse Muur zijn mensenrechten weer onder vuur komen te liggen. De rechten vallen ten prooi aan de opvattingen van staten dat zelfs de meest fundamentele mensenrechten, zoals gevrijwaard zijn van marteling, moeten worden opgeofferd om terrorisme te bestrijden.”

Maar Europa is zeker niet de enige plaats waar de mensenrechten een hoop te stellen hebben. Jonge vrouwen die worden geexporteerd uit Rusland om in de sexindustrie te gaan werken, Afrikaanse kinderen die een langzame dood sterven omdat hun ouders geen eten voor ze hebben, mensen die gemarteld worden vanwege hun politieke overtuiging en dat zijn alleen nog maar een paar voorbeelden.

Jongeren voor Mensenrechten is een seculiere stichting opgericht in Los Angeles door Mary Shuttleworth en de mensenrechtenafdeling van de Scientology Kerk en heeft als doel om de jeugd in menrechten te onderwijzen. Om alle recthten te bekijken, kunt u ze terugzien op www.jvmr.nl
“Maak van mensenrechten een feit, geen idealistische droom.”L. Ron Hubbard