woensdag 21 oktober 2009

Scientology kerk start hulpverleningswebsite

Ex-Miss Nederland Hilda van der Meulen heeft door het luiden van een noodklok voor het gemeentehuis van Heerenveen officieel de nieuwe internet-hulpverleningswebsite van de Scientology kerk geopend.
“Veel jonge meisjes komen in de moeilijkheden omdat ze zich vastklampen aan een soort onhaalbaar rolmodel en ze halen vervolgens allerlei capriolen uit zoals niet eten, drugsgebruik en andere zaken om maar aan dat plaatje te voldoen”, zegt Hilda van der Meulen die in 1993 Miss Nederland was en in Heerenveen woonachtig is. “Vervolgens komen ze in de moeilijkheden en wij willen daar iets aan doen”.

Vrijwilligers van de in Amsterdams gevestigde Scientology kerk hebben deze hulpverleningswebsite geopend waarop mensen anoniem hulp kunnen vragen bij problemen met alcohol en drugs, psychiatrische middelen, relatieproblemen etc. De site heet: www.scientologyinternethulp.nl

“Wij maken ons specifiek erg zorgen over de teenagers en jongvolwassenen.” aldus een woordvoerder. “Mensen die in geestelijke moeilijkheden komen, komen via de overheid- die de verantwoordelijkheid van zich af schuift -terecht in een circuit waar hulp vrijwel uitsluitend bestaat uit het voorschrijven van psychofarmaca. Er is daarmee niet veel hoop op een wezenlijke oplossing voor hun probleem. De invloed van de op geld beluste farmaceutische industrie en hun salesafdeling, de psychiatrie, op de hulpverlening en de overheid is veel en veel te ver doorgeschoten.”

Traditioneel gezien konden mensen met psychische problemen naar geestelijken of kerken toegaan, maar dat is in een halve eeuw afgebroken door het conglomeraat van de psychiatrie en de farmaceutische industrie die deze traditionele geestelijke hulp inmiddels verdrongen heeft met slechts als tijdelijke tussenstation de psychotherapie, die nu ook praktisch uitgerangeerd is. Uiteindelijk beweerden ze dat geestelijke problemen een kwestie van een verstoord chemisch evenwicht in de hersenen zijn, waarna pillen met aanvullende stofjes als enig zaligmakende oplossing naar voren werden geschoven.

“Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kan het zijn dat iemand in een psychotische toestand tijdelijk milde kalmeringsmiddelen nodig heeft, maar we arriveren nu in een bijna totaal gepsychologiseerde samenleving waar symptoombestrijding de boventoon voert. Het aantal ADHD middelen is bijvoorbeeld vorig jaar in Nederland met 25 procent toegenomen, terwijl uit diverse studies blijkt dat ADHD veroorzaakt kan worden door de stress bij een scheiding of pesterijen op het werk of door een niet-optimale voeding of allergieën of door louter slecht onderwijs. Volgens GGZ Nederland kost ziekteverzuim en verlies van arbeidsproductiviteit als gevolg van depressies de staat 1,3 miljard per jaar en als de ‘oplossing’ dan bijna 1 miljoen aan antidepressiva verslaafde burgers in Nederland alleen al oplevert, valt er nog wel wat te doen”, aldus de woordvoerder van de Scientology hulpverleningswebsite.

Mensen moeten worden geholpen om zo snel mogelijk weer op hun eigen benen te gaan staan en niet met een pil in bed gestopt te worden. De vrijwilligers van de Scientology kerk zullen dit doen door middel van adviezen gebaseerd op de (seculiere) methoden die ontwikkeld zijn door haar grondlegger L. Ron Hubbard op het gebied van o.a. drugsverslaving, onderwijs, criminaliteit, relatieproblemen, en onderdrukking.”

“Als we schrijnende situaties onder ogen krijgen zullen we niet aarzelen om ook de hulp van professionals, zoals advocaten of andere hulpverleners in te roepen”, aldus de woordvoerder.