Deze stichtingen zijn in 2008 door de belastingdienst erkent als een instelling voor het Algemeen Nut (ANBI-instelling). In 2012 zijn ze opnieuw onderzocht door de belastingdienst en goedgekeurd omdat ze nog steeds voldoen aan de eisen van een ANBI instelling.
Het gaat om onder andere de volgende groepen:
Stichting Jongeren voor Mensenrechten
Deze groep is opgericht om de 30 mensenrechten, die zijn vastgelegd door de Verenigde Naties, te onderwijzen. Om dit te doen zijn er 30 clips gemaakt van elk ongeveer een minuut lang. Hierdoor zijn de mensenrechten op een begrijpelijke, snelle manier over te brengen aan jongeren.
In Nederland onderneemt de stichting allerlei soorten activiteiten. Zo geven ze lezingen op scholen of universiteiten, maar zijn ze ook door andere organisaties te boeken voor een seminar.
Eerder deze maand heeft Jongeren voor Mensenrechten een groot evenement georganiseerd in Friesland. Samen met een aantal andere organisatie hebben ze een tocht georganiseerd voor de dag van Vrede van de Verenigde Naties.
Stichting Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens
Een voorbeeld van een van die misstanden is de enorme toename van medicijngebruik voor ADHD, terwijl een genezend effect nog niet is bewezen en de effecten van Ritalin op de hersenen heel erg veel lijken op de effecten van de hard-drug cocaïne.
Volgens cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen is het aantal voorschrijvingen voor ADHD medicatie gegroeid van 100.000 is 1998 naar meer dan een miljoen in 2011. Oftewel, een vertienvoudiging.
Het Trimbos instituut stelt in haar multidisciplinaire richtlijn ADHD bij kinderen en jeugdigen: “In het kader van de behandeling van ADHD zijn diverse farmaca onderzocht. Echter tot nu toe is geen enkel geneesmiddel genezend gebleken”. Ook verschillende experts geven aan dat de bijwerkingen behoorlijk heftig kunnen zijn.
Stichting Geen Drugs, wel Leven
Deze stichting houdt zich bezig met het geven van voorlichting over de gevaren van drugs en is wat nieuwer dan de andere stichtingen, aangezien ze nog maar minder dan een jaar geleden is opgericht. Wel worden er al jarenlang activiteiten uitgevoerd. In de zomer is voor het derde achtereenvolgende jaar een grote anti-drugs marathon georganiseerd. In twee weken tijd zijn vrijwilligers en ex-verslaafden het hele land doorgerend. Ze zijn samen met de burgemeester van Den helder begonnen op het stadhuis daar en eindigden meer dan 350 kilometer verder in Vlissingen op het strand. Onderweg hebben ze vele mensen voorgelicht en ook met 20 burgemeesters en wethouders gesproken over de problematiek.